Rouwtherapie, EMDR, stervensbegeleiding
voor kinderen, jongeren en ouders
bij ernstig verlies en trauma

Rouwen is loslaten en opnieuw verbinden

Loslaten
is het
verbreken
van een verbinding
en de vrijheid van de keuze nemen
hoe opnieuw, anders te hechten
aan dat wat vastgehouden was
en altijd zal blijven kleven
hoe
dan
ook

K.C. Beckers-Mansell (2016)

Jongeren

Rouwen is loslaten en opnieuw verbinden

Loslaten
is het
verbreken
van een verbinding
en de vrijheid van de keuze nemen
hoe opnieuw, anders te hechten
aan dat wat vastgehouden was
en altijd zal blijven kleven
hoe
dan
ook
K.C. Beckers-Mansell (2016)

We zijn allemaal anders. Ieder heeft zijn eigen manier om dingen te doen. Zo heeft elke jongere ook een eigen manier om met verlies om te gaan. De een huilt veel en de andere helemaal niet, of huilt alleen in bed of op momenten dat niemand het kan zien. De een wil veel praten over wat er is gebeurd en een ander wil helemaal niet praten. De een gaat gelijk de volgende dag naar een feest, de ander komt wekenlang niet meer van de eigen kamer af. Zolang je geen gevaarlijke dingen gaat doen of spullen kapot gaat maken, is jouw manier van rouwen voor jou de goede manier.

Als je niet meer uit je bed wil
als het op school of op het werk niet goed gaat
als je erg veel verdriet hebt
als je alsmaar kwaad bent
als je je heel erg alleen voelt
als je jezelf pijn wil doen
als je zelf hulp nodig vindt
als je voelt dat het niet goed gaat, maar je weet niet hoe en wat
als je nachtmerries hebt
als je sommige dingen niet meer durft
als je jezelf niet meer kent
dan is hulp goed en nodig.

En hoe ziet die hulp er dan uit? Dat is bij iedereen anders, juist omdat iedereen anders rouwt. Ik kijk naar jou, praat met jou om samen met jou te zien wat jij nodig hebt. In elk geval ga ik samen met jou op zoek naar jouw kracht van binnen. Vaak zit die kracht diep verborgen onder heel veel lagen. Lagen van boosheid, lagen verdriet.... we zoeken en vinden.

Rouw bij jongeren


Bij rouwende jongeren spelen er twee heftige processen: het verlies met alle bijbehorende verwarring en wanhoop en daarnaast het proces van volwassen worden en het vinden van een eigen identiteit. Als jongere bevind je je in de ontwikkelingsfase waarin je je langzaam maar zeker ‘losmaakt’ van de volwassenen om je heen. Het vormen van je eigen identiteit kan op zichzelf al moeilijk en verwarrend zijn. Als je als jongere daarbij ook nog zomaar gedropt wordt in het oerwoud van rouw, dan kan de verwarring compleet zijn: losmaken was wel de bedoeling, maar zo hardhandig, zo abrupt, zo zonder eigen inbreng... En dan komen na een echtscheiding of na een overlijden vaak ook nog praktische veranderingen in het dagelijks leven bij. Die veranderingen kunnen veel impact hebben op hoe je je voelt. Daarnaast vinden veel jongeren het vervelend om anders te zijn dan anderen. Ze willen liever alleen maar opvallen of afwijken als ze daar bewust voor kiezen, maar bij verlies heb je vaak weinig te kiezen te kiezen. Als ouders gaan scheiden of als er iemand is overleden, dan kom je als jongere al snel terecht in situaties die heel erg kunnen afwijken van wat ‘normaal’ is. Juist omdat je als jongere niet uit de toon wil vallen, kan het zijn dat je rouwt zonder dat anderen het kunnen zien. Sommige jongeren bewaren hun rouw in een ‘kluisje’ diep van binnen, tot een moment dat er meer ‘ruimte’ is. Voor de buitenwereld lijkt het dan bijna alsof er niets gebeurd is. Soms duurt dat bewaren wel vele lange jaren, totdat je je diploma hebt gehaald, je uit huis gaat of gaat trouwen of samenwonen. En soms zelfs pas als je zelf een kind gaat krijgen... of later. Er zijn ook jongeren die niet wachten met rouwen en direct dwars door de pijn en het verdriet te gaan.