Rouwtherapie, EMDR, stervensbegeleiding
voor kinderen, jongeren en ouders
bij ernstig verlies en trauma

Rouwtherapie en EMDR

Elk kind, jongere of ouder is uniek, er is geen vaststaand recept
Er zijn zoveel verschillende manieren waarop kinderen, jongeren en ouders kunnen reageren op een groot verlies in hun leven. Feitelijk op net zoveel manieren als dat er mensen zijn. Bovendien is elke verliessituatie anders en zijn er allerlei factoren en elementen die het verlies op zich nog moeilijker kunnen maken. Daarom kijk ik naar wat jij nodig hebt en wat bij jou past. Wel is het zo dat mensen in crisis, niet toekomen aan rouw. Ik werk daarom eerst aan stabiliteit in de huidige situatie en zo nodig verwijs ik eerst door naar andere hulpverleners. Pas als er vaste voet onder de grond is, is het mogelijk en verantwoord om aan de slag te gaan in het oerwoud van rouw. Het belangrijkste in de ondersteuning is het respect voor het kind, de jongere of de ouder, in zijn of haar eigenheid. Kinderen en jongeren zijn van nature gericht op het hier en nu en op de toekomst. Ze willen vooruit, op volle innerlijke kracht en daar help ik ze bij. Ouders zijn meestal zowel gericht op hun eigen welzijn als die van hun kinderen. Ook bij ouders werk ik toe naar het omhoog halen van de innerlijke kracht. Bij iedereen werkt dat op een andere manier en naar die manier zoek ik samen met kind, jongere of ouder.

Rouwtherapie
Rouwtherapie is een ontdekkingstocht naar jouw verlies en naar jouw kracht. Jij vertelt, ik luister en stel vragen, ik zie, hoor en geef handvatten. We werken samen om de weg uit het oerwoud van rouw te vinden. Gaandeweg ontstaat een beeld van wat er allemaal in jouw leven speelt. Soms lukt het niet alleen met woorden, maar heb je een andere manier van vertellen nodig. We zoeken naar manieren en hulpmiddelen om jouw verhaal duidelijk te krijgen. Vaak staat een verlies niet op zichzelf, maar spelen oude of andere verliezen een rol in hoe je je nu voelt. Naast de aandacht voor het verhaal van je verlies, zoek ik samen met jou naar jouw innerlijke kracht. Wie ben jij en wat voor mogelijkheden heb je om je verlies te kunnen dragen? Zo ontdekken we hoe jij je eigen innerlijke kracht kunt inzetten om weer geluk te zien en te voelen in jouw leven.

EMDR
Als je in je leven een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt, kan dat trauma zo'n effect op je hebben, dat je niet meer goed in staat bent om goed te functioneren. Dat merk je bijvoorbeeld aan flashbacks of nare beelden, of je merkt het omdat je niet meer goed kunt slapen, nachtmerries hebt en telkens moe bent. Mogelijk voel je je heel ongelukkig of angstig. Soms lukt het niet meer goed op school of op je werk of je merkt dat je steeds maar weer ruzie maakt. Ook kan je soms zo verdrietig of down zijn dat je eigenlijk nauwelijks nog je bed uit wilt komen. Het kan zijn dat je bepaalde plaatsen niet meer durft te bezoeken of bepaalde zaken gaat vermijden. In zulke situaties kan EMDR een goede therapie zijn. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een behandelmethode die ingezet wordt om nare of schokkende ervaringen te verwerken. Na veel onderzoek is inmiddels duidelijk dat EMDR goed werkt. In mijn praktijk geef ik rouwtherapie bij ernstige verliezen. Daarbij zet ik zo nodig en zo mogelijk EMDR in.

Het belangrijkste in de ondersteuning is het respect voor het kind, de jongere of de ouder, in zijn of haar eigenheid.