Rouwtherapie, EMDR, stervensbegeleiding
voor kinderen, jongeren en ouders
bij ernstig verlies en trauma

Stervensbegeleiding

Als duidelijk is dat een kind, jongere of ouder gaat sterven, vult rouw alle hoeken en gaten van het leven. Vaak is op dat moment niet helder hoeveel tijd er nog is. En het feit dat er een limiet aan tijd is, maakt dat alles onder een vergrootglas komt. Wat moet, kan en wil een stervende nog regelen, hoe gaan alle betrokkenen om met het bericht van de naderende dood. Wanneer een gezin de dood in de ogen moet kijken, zijn er vele heftige emoties die omhoog komen bij iedereen die naast de stervende staat. Als het gaat om een kind of jongere die gaat sterven, is de komende dood bijna niet te verenigen met ons normale wereldbeeld: ouders horen eerst dood te gaan, als ze oud geworden zijn. Dan pas de kinderen, ook als ze oud geworden zijn. Een stervend kind of een stervende jongere schokt en breekt ons wereldbeeld. Als het gaat om ouders die een gezin achterlaten, is er naast de eigen angst, pijn en verdriet, ook de bodemloze rouw van de kinderen die weten dat papa of mama er binnenkort niet meer is. Er ligt veel op het hart van stervenden en hun naasten, zeker als er kinderen en jongeren betrokken zijn.

Kinderen, jongeren en ouders die weten dat zij niet lang meer te leven hebben hebben in de meest ingrijpende zin te maken met verlies. In hun zoektocht naar acceptatie, berusting, een goede afronding van het leven, vrede en vertrouwen, kunnen zij zich gesteund voelen door

een mens die luistert
nabij in woord en gebaar
een mens die allen ziet
een mens die bereid is
samen op zoek te gaan
naar een weg
in het onbekende woud
een mens die helpt dragen
een mens die er is
een mens die stilte verdraagt

de stilte is de muziek die zwijgt
we luisteren naar de stilte
daarin klinkt het leven


K.C. Beckers-Mansell (2016)

Met respect en ontzag voor de kracht van de mens, kan ik nabij zijn en stilte verdragen en samen met jou en je gezin zoeken naar wat nodig is voor jou om met vertrouwen je eigen weg te gaan.

Ondersteuning bij rouw en verlies kan verschillende vormen hebben.